maanantai 4. heinäkuuta 2011

Hyppytekniikkaa

Viikonloppu vietettiin Hämeenlinnassa Ulla Kaukosen hyppytekniikkakurssilla ja johan tuli taas oppia. Marjo Heinollekin vinkiksi: koira ei luonnostaan ole hyvä hyppääjä, vaan sille tulee opettaa oikea tekniikka!

Viikonlopun jäljiltä tiedän nyt, että koira ei luontaisesti hypi eikä kaartele. Muutenkin koiran luontainen elo olisi 2-3 päivää hengailua kotikolon luona, 1 päivä metsästystä ja sitten taas hengailua. Eli aikas paljon lepoa.

Muutama asia, jotka Ullan teorialuennosta tuli poimittua:


  • Hyppääminen kannattaa opettaa erikseen ja ohjaaminen erikseen, vaikka aluksi kokonaan ilman rimoja.

  • Kiinnitä huomiota koiran pään asentoon hypyssä. Jos koira nostaa päätä esteen päällä esimerkiksi katsoakseen ohjaajaan, koiran takajalat laskevat helposti alemmas ja rima tulee alas.

  • Hyppääminen, varsinkin kokoaminen ennen hyppyä, on ylläpidettävä taito, jota pitää harjoitella mielellään viikoittain sittenkin kun koira jo osaa hypätä.

  • Onnistuneessa hypyssä pitää kaikkien näiden osa-alueiden onnistua: rytmitys, tasapaino, vauhti, vire ja kropan hahmottaminen.

  • Riman pudotus ei ole ongelma, vaan seuraus jostain ongelmasta.

Tekniikkatreenejä tehtiin lauantaina muutama: Set point sekä perussarjaa.

Set Point harjoituksessa kehitetään koiran kykyä siirtää paino takajalkojen varaan ennen ponnistusta. Painonsiirtoharjoitus siis ja tarkoituksena muistuttaa takapään ja kropan käytöstä.

Perussarjalla harjoitellaan rytmitystä sekä koiran kykyä koota itsensä hyppyyn. Mikäli koira alkaa perussuoralla kiihdyttämään vauhtiaan liikaa, voidaan rimoja laittaa poikittain esteen päälle visuaaliseksi esteeksi. Rimat voidaan myös laittaa ristikkäin eli käyttää kahta rimaa yhdellä esteellä. Reimalla meinasi tässä vauhti karata käsistä ja sen myötä mennä askeleet aivan sekaisin, joten tässä tarvitaan treeniä, jotta vauhti pysyy kurissa ja hypyt samanlaisina.

Vaikkei nämä treenit nyt niin kovin raskailta näyttäneet, koirat väsyivät niissä helposti. Pitkä tie on siis käytävänä, jotta homma saadaan kuntoon, kun useita toistoja ei voi tehdä kerralla ja lepopäivät pitää saada myös pidettyä.

Pettymys tuli kurssin myötä: Ulla suositteli kisataukoa tekniikan parantamiseksi ja keskivartalon lihasten parantamiseksi. Eli eipä ne kontakti meillä ole ainoa ongelma. Työn sarkaa siis riittää ja jos tätä asiaa katsoo pitkällä juoksulla, niin varmaan tämä tekniikka-asia on parempi korjata tässä kohtaa, kuin mennä puutteellisella tekniikalla eteenpäin ja rikkoa koira. Treenihallille siis mars!

Kirjoitan myöhemmin lisää toisen päivän harjoituksista ja toivottavasti jossain vaiheessa on tarjolla kuviakin viikonlopusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti